La rehabilitació de la Masia

LA REHABILITACIÓ DE LA MASIA DE CA N’ENSENYA I FER POSSIBLE LA CONSOLIDACIÓ I DESENVOLUPAMENT DE LA SEVA VIDA ASSOCIATIVA.

Els seus objectius bàsics passen per fites intrínseques en ella mateixa com promoure la creació i/o la continuïtat de centres de lleure educatiu i altres serveis d’utilitat social a la Masia de Ca N’Ensenya, coordinar l’acció de les entitats i serveis que l’utilitzin o tinguin seu; així com gestionar i ordenar la utilització dels espais.

Tanmateix pretén oferir alternatives obertes de lleure infantil i juvenil per tal de fomentar la participació ciutadana i el desenvolupament comunitari; crear i/o gestionar fons documentals i materials sobre temes relacionats amb el temps lliure; així com cercar oportunitats per a l’educació en el temps lliure dels seus membres i contribuir a la formació d’educadors en aquest àmbit.

La campanya “SALVEM LA MASIA”, un estil de reivindicar

L’imminent impossibilitat de continuar fent activitat a la Masia i la manca de definició per part de tothom: Ajuntament, Bisbat i fins i tot Benestar Social;  període en el qual es va arribar a dubtar sobre qui tenia la titularitat patrimonial de l’edifici, ens va dur a dissenyar accions, cercar recolzaments i aglutinar-ho tot en una estratègia per buscar solucions.

És al 1994,  que sota el símbol d’un llaç groc, iniciem la campanya “Salvem la Masia de la Guineueta”, per traslladar la nostra situació a la societat i fer-nos sentir davant les administracions.

Una de les accions amb més ressò i participació va ser aconseguir cinc-centes instàncies a l’Ajuntament de Barcelona, signades per persones i entitats que ens recolzaren. I que posteriorment  vam registrar individualment saturant els registres del

Districte de Nou Barris i la Plaça Sant Miquel, acció que va ser coberta per diferents mitjans de comunicació.

Els suports en tot aquest període de temps han estat molt important, des del veí que s’afegia al compromís de signar una instància amb les nostre reivindicacions, fins el recolzament al primer manifest  del Consell de la Joventut de Catalunya i  el Consell de la Joventut de Barcelona entre d’altres entitats.

Ha estat tot un procés d’afiançar-nos i sentir-nos amb la legitimitat indiscutible de poder negociar i col·laborar amb la nostra Administració més propera, d’exercir el dret de fer política, de participar en quines havien i haurien de ser les intervencions educatives i socioculturals al nostre entorn i tenint un paper protagonista en el seu desenvolupament.

Les primeres vies de solucions arriben amb la decisió de rehabilitació i la posterior aprovació d’un projecte d’escola-taller per la masia de Ca N’Ensenya. Inicialment són recollides les nostres demandes i suggeriments en el projecte tècnic, que feien pensar en la bona sintonia del Districte cap al nostres projectes de futur per l’equipament.

Uns acords per l’oblit o pel reconeixement

Tot i així arribem gairebé a finals del 95 sense cap compromís en ferm de quina seria la situació de les entitats de la Masia un cop rehabilitat l’edifici i com cobrir les nostres necessitats per continuar amb els projectes en marxa durant el temps que duressin les obres.

Es ja sota la necessitat de desallotjar-nos per l’imminent inici de l’escola-taller,  que per fi en una carta adreçada a la Masia de la Guineueta Assoc. de Lleure per part del Coordinador de Serveis, Sr. Manel Vila, es manifesta sobre el compromís de la tornada de les entitats de Ca n’Ensenya a la seva seu social i el considerar la nostra proposta de dinamització futura.

Al juny del 96, i a conseqüència dels canvis d’organigrama de l’Ajuntament, la nova Gerent del Districte de Nou Barris, Sra. Pilar Figueras, és qui ratifica en acords concrets les nostres inquietuds desprès d’un altre petit període de desentesa dels compromisos anteriors.

En aquest moment comencen definitivament les obres i els fins aleshores ocupants , iniciem un temps de provisionalitat en el intent de  desenvolupar el nostres projectes en les millors condicions possibles, sense que això, ara per ara, no hagi deixat de produir un cert desgast.

Transcorreguts gairebé dos anys, 1998, ens comuniquen que la rehabilitació de la Masia s’atura per manca de recursos i s’especula amb la possibilitat de cedir-la a una altra administració amb polítiques i dinàmiques de funcionament en els seus equipaments que entenem totalment incompatibles amb les seus socials de les entitats desallotjades provisionalment i les primeres intencions de quin havia d’estar el futur model de Ca N’Ensenya.

Els acords presos per anteriors responsables del Districte de Nou Barris són explícitament no reconeguts pels actuals i la manca de diàleg és mostra del clima regnant al districte de Nou Barris.

Amb el ple suport de les entitats aglutinades a l’entorn de la Plataforma per la participació democràtica a Nou Barris i les nostres Federacions d’àmbit nacional, ens disposem a reclamar l’acompliment dels acords presos i engegar de nou la campanya “Salvem la  Masia”.

Sobtadament s’inicia un canvi d’actitud des de la Seu del Districte i se’ns convida a parlar de la definició de la gestió i dinamització dels espais de la masia de Ca N’Ensenya,  tal i com es va acordar fa ja tres anys.

Des d’aleshores encara hauran de transcorre quatre anys més amb estires i arronses esgotadors, amb canvis de rumb des de l’Ajuntament, amb canvis de persones al capdavant de l’Administració municipal que tornen a posar dubtes, etc, i sobretot veient com unes obres que havien d’haver durat com a màxim 18 mesos (segons els experts), hauran trigat 7 anys.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s